Almedalen 2023

Newmaninstitutet och Tidskriften Signum i Almedalen 2023

Här kan du se årets program för Newmaninstitutet och Tidskriften Signum i Almedalsveckan i Visby, i slutet av juni 2023. Precis som tidigare år öppnar vi, tillsammans med Studieförbundet Bilda, mötesplatsen Newman-/Bildascenen på Katolska kyrkans trädgård innanför murarna, på S:t Hansgatan 60, i korsningen till S:t Drottensgatan 12. 

Alla på plats i Visby 28-30 juni hälsas välkomna till våra teologiska föredrag och panelsamtal. 

Den som inte är på plats kan ta del av livestreaming av föredrag och debatter på den länk som finns under respektive beskrivning nedan: klicka först på ”Läs mer” och där finner du en länk till livesändning eller streaming i efterhand. Observera att varje arrangemang har en unik länk!  

Det går också att se livestreamingen, liksom att titta på föredraget/debatten i efterhand, via Bildas särskilda YouTube-kanal för Almedalen, och dess spellista HÄR.

Det går även bra att titta i efterhand på Almedalsveckan Play HÄR.

Program

Onsdag 28 juni 2023

09:00-09:45: Vilken roll spelar Gud? – Ny forskning utmanar vår förståelse av orsaker

Teologiskt föredrag av p. Ulf Jonsson SJ, professor i religionsfilosofi vid Newmaninstitutet och chefredaktör för Tidskriften Signum

I samhällsdebatten hänvisas ofta till vetenskapliga rön som förklarar fenomen med hänvisning till deras orsaker. Aktuell forskning problematiserar nu modernitetens syn på orsaker och stöper om vår världsbild, så att den ger plats för Gud som orsak till händelser i världen.

Läs mer

15:30-16:15: Kan Gud göra något åt gängen?

Panelsamtal med bl a justitieminister Gunnar Strömmer och Frida Park

I kampen mot gängkriminaliteten vässas de repressiva verktygen, på goda grunder. Men vid sidan av behoven att också motverka orsakerna finns ytterligare en aspekt som pekar framåt: frågan om försoning. Är den möjlig, när ”kriget” har lagt sig? För att få stopp på det? Kan kristna samfund bidra och hur?

Läs mer

Torsdag 29 juni 2023

09:00-09:45: Är något heligt nu för tiden? – Hur sekulär och kristen tro ser på helighet

Teologiskt föredrag av p. Fredrik Heiding SJ, teol dr och lektor vid Newmaninstitutet

Debatten om hur yttrandefrihet relaterar till hädelse och provocerande minoritetsuppfattningar handlar egentligen om vad som är heligt, dvs helt avskilt, upphöjt och oantastbart. En sådan helighet har inte bara med traditionell religion att göra. Men vad är då heligt idag och varför?

Läs mer

12:30-13:15: Varför är Putin och Kirill i ohelig allians?

Panelsamtal med bl a Maria Persson Löfgren och Inga Näslund

Den rysk-ortodoxa kyrkans ledning har från dag ett välsignat Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Hur kan det komma sig teologiskt? Vilken roll spelar den ortodoxa tron för rysk nationalism? Vad betyder det för de ekumeniska relationerna i regionen och globalt? Är en annan ortodox linje möjlig?

Läs mer

Fredag 30 juni 2023

09:00-09:45: Finns det ett kristet partiprogram? – Hur katolsk sociallära inspirerar utan att ersätta politiken

Teologiskt föredrag av p. Thomas Idergard SJ, kaplan i S:ta Eugenia katolska församling

Många kristna efterfrågar ibland ett helt kristet parti med ett helt kristet partiprogram. Men är det verkligen önskvärt - och skulle det överhuvudtaget gå? Finns det något annat sätt att se på hur tron kan vägleda och inspirera principer och handlande i politiken?

Läs mer

12:30-13:15: Är hädelse fel?

Panelsamtal med bl a Lena Andersson och Anders Lindberg

Vad är ”hädelse” i ett samhälle med en sekulär stat och en mångfald av livsåskådningar, religiösa och andra? Vem blir hädad och när – och ska det vara tillåtet? Vem eller vad ska skyddas – Gud eller människors religiösa uppfattningar och känslor? Hur? Läs mer

Läs mer

Kontakt

För frågor om programmet kontakta Thomas Idergard.

Newmaninstitutet och Signum i Almedalen – tidigare program

Almedalen 2022

Almedalen 2019

Almedalen 2017