HÖGSKOLA FÖR TEOLOGI, FILOSOFI OCH KULTUR

Sök
Stäng denna sökruta.

Dödahavsrullarna – symposium på Newmaninstitutet 12-13 februari

För första gången finns sedan i höstas en samlad svensk översättning av textfynden från Qumran. Ett stort antal forskare från olika lärosäten och discipliner har under flera år arbetat med att översätta och kommentera ett brett urval av dessa texter, som ger direkt inblick i den judiska religiösa tankevärlden under tiden strax före och kring kristendomens framväxt.

I ett samarrangemang mellan Stiftelsen Fjellstedtska skolan, Svenska Bibelsällskapet och Newmaninstitutet ordnas nu ett tvådagarssymposium där den nyutkomna boken presenteras genom populärvetenskapliga föreläsningar och seminarier under ledning av några av de forskare som medverkat i den och som ingått i dess redaktionskommitté.

Utöver en presentation av olika textgenrer bland Dödahavsrullarna kommer även ämnen som bland annat Qumranfyndens arkeologi och texternas eskatologiska perspektiv att behandlas. Symposiet erbjuder ett unikt tillfälle till fördjupade kunskaper om Qumrantexterna och deras värld, och bör därför vara av stort intresse för alla som vill veta mera om antik judendom och om den judiska miljö i vilken Jesus levde och där kristendomen har sitt ursprung.

För mera information om anmälan till symposiet den 12–13 februari, liksom för närmare detaljer kring dess program, se www.fjellstedtska.se! Närmare bestämt via denna länk här         

OM DENNA WEBBPLATS

Newmaninstitutet är en högskola i Uppsala som erbjuder utbildning inom teologi, filosofi och kultur.

Öppna föreläsningar

Newmaninstitutet arrangerar även föreläsningar och debatter för allmänheten.

Nätverk

Mötesplats

Mötesplats för teologi, religion och samhälle erbjuder föreläsningar för alla och arrangeras av Newmaninstitutet, Teologiska fakulteten vid Uppsala Universitet och Folkuniversitetet.

Hitta oss

ADress

Slottsgränd 6
753 09 Uppsala

Biblioteket på Newmaninstitutet